sobota, 31 maja 2014

Chleb z marchewką



Dawno już nie piekłam żadnego nowego chleba. Chociaż ten dzisiejszy to bardziej przypomina bułkę niż chleb, ale i tak jest niesamowicie pyszny :-) delikatny, puszysty, bardzo szybko znika, bo można go jeść nawet bez dodatków. Szkoda tylko, że młoda marchewka jest taka jasna, bardziej pomarańczowa z pewnością wyglądałaby efektowniej :-) a tak na marginesie, to kupiliście już prezenty na Dzień Dziecka? My dziś stawiliśmy czoło zadaniu, a młoda dama jest bardzo zdecydowana co do swoich pomysłów... hm, mam nadzieję, że nie porzuci za dwa dni najnowszych upominków ;-) 


SKŁADNIKI

6 szklanek mąki pszennej

2 szklanki startej marchewki (na dużych oczkach)

350 g jogurtu naturalnego

30 g drożdży

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli




Mąkę, marchewkę i sól umieszczamy w dużej misce i mieszamy razem. Drożdże rozrabiamy z cukrem i jogurtem, przelewamy do mąki i dodajemy olej. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy ok.15 minut, a następnie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bochenki (dłonie do tego oprószcie mąką). Układamy je na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia lub posypana mąką) i odstawiamy aż bochenki zaczną rosnąć. Nacinamy ostrym nożem lub nożyczkami. Następnie wstawiamy bochenki do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy 15 minut (w tym czasie chleb podrośnie), następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. Studzimy na kratce.

6 komentarzy:

  1. Wypróbuję, chyba jeszcze dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie dodatek w postaci marchewki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny :-) poproszę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb z marchewką? Ciekawy pomysł! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny chlebek :) piekłam kiedyś bułeczki z dodatkiem marchewki, ale nie wylądowały na blogu ;/

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)