niedziela, 15 maja 2016

Granola z cynamonem



Bardzo lubię wszelkie płatki, owsianki, jaglanki itp. , ale granolę jakoś nie szczególnie często robię. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić i to wcale nie w celach śniadaniowych, ale po to by zastąpić nią słodycze :-) Polecam, bo chrupiące płatki je się znacznie dłużej niż czekoladę, a tym samym zjada się jej mniej i - nie ukrywajmy tego - jest zdrowiej  :-) Oczywiście równie dobrze smakuje z jogurtem i owocami, świeżymi czy suszonymi... wszystko zależy od Was :-)


SKŁADNIKI 



po pół szklanki pełnoziarnistych płatków: orkiszowych, owsianych, pszennych, żytnich i jęczmiennych


4 łyżki płynnego miodu



5 łyżek syropu klonowego 



ok. 2/3 łyżeczki cynamonu





Płatki i cynamon mieszamy razem. Miód łączymy z syropem, a następnie dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjmujemy, mieszamy i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Znów wyjmujemy, mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przesypujemy do szczelnego słoika lub puszki (żeby granola nie straciła chrupkości).



3 komentarze:

  1. Madziu pycha, uwielbiam na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. produkcję granoli robię co dwa tygodnie w hurtowych ilościach bo idzie jej u nas dość sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł:) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)