Bardzo lubię wszelkie płatki, owsianki, jaglanki itp. , ale granolę jakoś nie szczególnie często robię. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić i to wcale nie w celach śniadaniowych, ale po to by zastąpić nią słodycze :-) Polecam, bo chrupiące płatki je się znacznie dłużej niż czekoladę, a tym samym zjada się jej mniej i - nie ukrywajmy tego - jest zdrowiej :-) Oczywiście równie dobrze smakuje z jogurtem i owocami, świeżymi czy suszonymi... wszystko zależy od Was :-)
SKŁADNIKI
po pół szklanki pełnoziarnistych płatków: orkiszowych, owsianych, pszennych, żytnich i jęczmiennych
4 łyżki płynnego miodu
5 łyżek syropu klonowego
ok. 2/3 łyżeczki cynamonu
Płatki i cynamon mieszamy razem. Miód łączymy z syropem, a następnie dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjmujemy, mieszamy i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Znów wyjmujemy, mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przesypujemy do szczelnego słoika lub puszki (żeby granola nie straciła chrupkości).
Madziu pycha, uwielbiam na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńprodukcję granoli robię co dwa tygodnie w hurtowych ilościach bo idzie jej u nas dość sporo :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:) Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń