niedziela, 28 kwietnia 2013

Paluszki z ciasta francuskiego



Te paluszki to moje kolejne koło ratunkowe w sytuacji niespodziewanych gości, którzy wpadli na tzw. chwilę, albo po prostu wtedy pod ręką brakuje czegoś do pochrupania :-) Fantastycznie sprawdzają się też jako przegryzka do piwa :-) a skoro za pasem majówka i w powietrzu już czuć zapach grilla to z pewnością znajdą swoje miejsce też paluszki, które z powodzeniem mogą zastąpić chipsy czy tradycyjne słone paluszki.  Pycha! Spróbujcie...


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

dowolne przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, kumin, czosnek, ser, cynamon, cukier waniliowy itp. - wszystko zależy wyłącznie od Waszej fantazji)


Ciasto rozwijamy i kroimy na cienkie paski - mnie przeważnie wychodzi 36 - 40. 




Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy dowolną przyprawą, a następnie wkładamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
Możecie układać po prostu paski ciasta - takie zwykłe, proste, albo poskręcać je w dowolny sposób.




Idealnie do posypki sprawdza się przyprawa kebab - gyros :-) możecie tez posmarować ciasto pastą pomidorową i dopiero posypać przyprawą - pełna dowolność :-)
Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Ciasto francuskie....mniaaaam:):)
    Częstujemy się i uciekamy!!
    Pozdrawiamy serdecznie :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. również pozdrawiam i zapraszam częściej :-)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)