W końcu wiosna :-) Kiedy stanęłam dziś przed ośrodkiem poczułam to w 100% - zapach wiosennego deszczu :-) A rano fanatycznie było słychać ptaki :-) hmmm... a skoro lekko i pięknie na dworze to podobnie i w kuchni, tak na powitanie cieplejszych dni :-) A ponieważ dziś dzień czekolady i wszyscy w koło przygotowywali coś z czekoladą, to mam coś innego :-) ale fanom czekolady też powinno się spodobać...
SKŁADNIKI
Przepis na naleśniki znajdziecie tutaj (KLIK)
Na nadzienie:
250 g sera mascarpone
250 g tłustego lub półtłustego sera białego
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 - 4 szczypty cynamonu
2 - 3 krople aromatu cytrynowego
Dodatkowo: 200 g śmietanki 30%, cynamon
Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki - układamy wszystkie jeden na drugim i przykrywamy . Dzięki temu potem łatwiej się zrolują.
Ser biały miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, a następnie dodajemy mascarpone, aromat i jeszcze przez chwilę miksujemy do czasu aż sery połączą się w gładką masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno - nie ma potrzeby słodzenia jej ponieważ naleśniki są raczej słodkie.
Każdy naleśnik smarujemy na całej powierzchni masą serową i zwijamy - tak jak dywan ;-) Następnie obsmażamy na maśle na złoty kolor i dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem. (Ja dla siebie nie obsmażam, staram się, by naleśniki były lekko ciepłe kiedy je zwijam i takie smakują mi najlepiej :-) )
P.S.
Z tej ilości masy serowej wychodzi ok. 12 naleśników, ale jeśli potrzebujecie większej ilości wystarczy, że posmarujecie każdy naleśnik tylko na połowie, a potem złożycie na pół i jeszcze raz na pół. Powstaną trójkątne chusteczki.
Jeśli nie lubicie bitej śmietany możecie polać naleśniki czekoladą, ale musicie wtedy dodać mniej cukru do sera. Efekt niesamowity!
pyszne naleśniki:) idealne na słodki obiad lub kolację:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam :-)
Usuń