piątek, 13 grudnia 2013

Bajaderki piernikowe



O bajaderkach pisałam Wam już kiedyś przy okazji pomysłu "jak ratować nieudane ciasto" :-) dziś mam propozycję jak wykorzystać po świętach kawałki pierników lub babki o smaku piernika - bajaderki z powodzeniem można robić z czerstwiejących ciast ucieranych :-) a co ważne przygotowuje się je szybko i stanowią fantastyczną odmianę dla ciast jedzonych przez całe święta...


SKŁADNIKI

5 szklanek okruchów z piernika

3 łyżki powideł śliwkowych

1 szklanka mleka


Okruchy i powidła wkładamy do miski, dodajemy podgrzane mleko i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 30 - 40 minut, a następnie formujemy kulki. Możecie je obtoczyć w posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach czekolady lub pozostawić nie obtoczone.  




P.S.
Do bajaderek piernikowych możecie wykorzystać równie dobrze każde inne ciasto babkowe, wystarczy że dodacie 2 łyżki przyprawy piernikowej, a w przypadku jasnego ciasta dodatkowo trochę kakao :-) 


3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)