O bajaderkach pisałam Wam już kiedyś przy okazji pomysłu "jak ratować nieudane ciasto" :-) dziś mam propozycję jak wykorzystać po świętach kawałki pierników lub babki o smaku piernika - bajaderki z powodzeniem można robić z czerstwiejących ciast ucieranych :-) a co ważne przygotowuje się je szybko i stanowią fantastyczną odmianę dla ciast jedzonych przez całe święta...
SKŁADNIKI
5 szklanek okruchów z piernika
3 łyżki powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
Okruchy i powidła wkładamy do miski, dodajemy podgrzane mleko i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 30 - 40 minut, a następnie formujemy kulki. Możecie je obtoczyć w posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach czekolady lub pozostawić nie obtoczone.
P.S.
Do bajaderek piernikowych możecie wykorzystać równie dobrze każde inne ciasto babkowe, wystarczy że dodacie 2 łyżki przyprawy piernikowej, a w przypadku jasnego ciasta dodatkowo trochę kakao :-)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńjak bajaderki to tylko domowe:) kupnych bym sie bała:P
OdpowiedzUsuńoooo, to bajaderka dla mnie!
OdpowiedzUsuń