Chleb... po upieczeniu pachniał niesamowicie... a do tego był przepyszny - moja wariacja nt. płatków jęczmiennych w chlebie... ale trafna :-) Chleb banalny w wykonaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności więc może go przygotować każdy :-)
Powodzenia!
SKŁADNIKI
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków jęczmiennych
ok. 500 ml letniej wody
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki soli
Mąkę, płatki, drożdże i sól wsypujemy do dużej miski i dokłądnie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę - ciasto powinno być rzadkie, ale nie powinno płynąć, konsystencją powinno przypominać kisiel. Następnie przelewamy ciasto do foremki (u mnie 26 cm x 13 cm) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie powinno wyrosnąć), a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg i dolna grzałka) przez 60 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy chleb na pewno jest upieczony - patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy). Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy najlepiej na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)