piątek, 27 grudnia 2013

Chleb z płatkami jęczmiennymi



Chleb... po upieczeniu pachniał niesamowicie... a do tego był przepyszny - moja wariacja nt. płatków jęczmiennych w chlebie... ale trafna :-) Chleb banalny w wykonaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności więc może go przygotować każdy :-) 
Powodzenia!


SKŁADNIKI

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka płatków jęczmiennych

ok. 500 ml letniej wody

1 opakowanie drożdży instant

2 łyżeczki soli




Mąkę, płatki, drożdże i sól wsypujemy do dużej miski i dokłądnie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę - ciasto powinno być rzadkie, ale nie powinno płynąć, konsystencją powinno przypominać kisiel. Następnie przelewamy ciasto do foremki (u mnie 26 cm x 13 cm) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie powinno wyrosnąć), a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg i dolna grzałka) przez 60 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy chleb na pewno jest upieczony - patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy). Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy najlepiej na kratce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)