Przepis na to ciasto posiadam od niepamiętnych czasów i od równie dawna piekę je kilka razy w roku :-) Dlaczego? Bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wszyscy się nim zajadają - jest delikatnie wilgotne i niesamowicie pachnie piernikiem... Dlatego tak często pojawia się na naszym stole w zastępstwie tradycyjnego piernika :-) Jeśli nie macie serca właśnie do takiego, tradycyjnego ciasta, proponuję Wam tę babkę - znakomicie się sprawdzi :-)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki dżemu lub powideł
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie dowolne bakalie, powidła do przełożenia, cukier puder do posypania
dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy
Mąkę, cukier, kakao, cynamon, proszek i sodę mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko przez chwilę miksujemy razem. Na koniec możecie dodać bakalie. Gotowe ciasto wlewamy do foremki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczoną i wystudzoną babkę możecie posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, a jeśli piekliście ją w blaszce innej niż typowo babkowa to możecie również przełożyć ją powidłami - jeszcze bardziej będzie przypominała piernik :-)
o, jakaś nowość :] fajny pomysł na takiego innego piernika!
OdpowiedzUsuńpyszna babeczka :) zjadłabym taką, pachnącą piernikiem!
OdpowiedzUsuń