niedziela, 15 grudnia 2013

Babka niby-piernik



Przepis na to ciasto posiadam od niepamiętnych czasów i od równie dawna piekę je kilka razy w roku :-) Dlaczego? Bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wszyscy się nim zajadają - jest delikatnie wilgotne i niesamowicie pachnie piernikiem... Dlatego tak często pojawia się na naszym stole w zastępstwie tradycyjnego piernika :-) Jeśli nie macie serca właśnie do takiego, tradycyjnego ciasta, proponuję Wam tę babkę - znakomicie się sprawdzi :-)


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

2 jajka

3/4 szklanki oleju

2 łyżki dżemu lub powideł

1 łyżka cynamonu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ewentualnie dowolne bakalie, powidła do przełożenia, cukier puder do posypania


dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy




Mąkę, cukier, kakao, cynamon, proszek i sodę mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko przez chwilę miksujemy razem. Na koniec możecie dodać bakalie. Gotowe ciasto wlewamy do foremki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczoną i wystudzoną babkę możecie posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, a jeśli piekliście ją w blaszce innej niż typowo babkowa to możecie również przełożyć ją powidłami - jeszcze bardziej będzie przypominała piernik :-)




2 komentarze:

  1. o, jakaś nowość :] fajny pomysł na takiego innego piernika!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna babeczka :) zjadłabym taką, pachnącą piernikiem!

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)