piątek, 20 grudnia 2013

Sałatka z pieczarkami i fasolą



Moja córcia nie wytrzymała - zjadła choinki z piernikowej szopki... trudno, najważniejsze, ze jej smakowało ;-) jak tak dalej pójdzie to do Wigilii zostanie sama taca... ;-) póki co wprowadzam ostatnie poprawki do świątecznego menu, a właściwie to nie są to poprawki, a raczej dodatkowe ciasta i sałatki, których w pierwotnej wersji miało nie być... ale będą :-) A Wam na świąteczne popołudnia proponuję  szybką i smaczną sałatkę :-) u mnie też będzie :-)


SKŁADNIKI

400 g pieczarek

1 puszka czerwonej fasoli

4 ogórki kiszone

4 jajka

kawałek pora (ok.10 cm)

majonez (ja dałam 2 łyżki)

sól, pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny




Pieczarki myjemy, oczyszczamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy z dodatkiem soku z cytryny, a po wystudzeniu kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w ćwierćplasterki, podobnie pora i ogórki. Fasolę osączamy z zalewy i jeśli była ona bardzo gęsta możecie ziarna przepłukać zimną wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiam solą, pieprzem i majonezem - delikatnie mieszamy. 
Gotowe :-) A jakie pyszne! 

2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)