Obiecałam Wam wczoraj sernik i oto on :-) Przerobiłam te zakupione wczoraj 3 kg truskawek w różny sposób, przy każdej opcji rodzina była ze mną zgodna poza jedną: ja chciałam sernik na zimno z truskawkami, mąż chciał sernik, ale bez truskawek, zdecydowanie proponował jakiś pieczony. Dzięki Bogu sztukę kompromisu mamy opanowaną: ja zgodziłam się na pieczony, on na truskawki :-) Przejrzałam więc babciny zeszyt z sernikami, a potem swoją kolekcję przepisów - trochę pozmieniałam, pokombinowałam, naginając przepis do posiadanych składników i wyszło mi coś takiego, co właśnie Wam prezentuję :-) W smaku ciasto pyszne :-) A na dodatek to jedyny sernik, który mi nie opadł po upieczeniu :-)
SKŁADNIKI
Ciasto kruche przygotowane z 1/2 porcji wg tego przepisu (KLIK)
2 serki wiejskie (po 200 g)
5 łyżek gęstej śmietany 18%
1 duży cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
truskawki - ilość dowolna, najważniejsze żeby wystarczyło na pokrycie wierzchu ciasta :-) moich było ok. 1/2 kg
Ciasto kruche przygotowujemy wg wspomnianego powyżej przepisu, a następnie wylepiamy nim dno i boki tortownicy (21 - 23 cm).
Pozostałe składniki - oprócz truskawek oczywiście - miksujemy razem i wylewamy na ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i w całości układamy na serze - dlatego najlepiej jeśli są one drobne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 - 90 minut (w zależności od Waszych piekarników, musicie sobie to sprawdzać patyczkiem i gdy będzie suchy ciasto będzie gotowe :-) ). Ja piekłam w termoobiegu bez dodatkowych grzałek. Po upływie 30 minut przykrywamy wierzch ciasta papierem dopieczenia lub folią aluminiową - dzięki temu nie spiecze się. Musicie tak nakryć żeby papier się nie przykleił do sera, bo wtedy pozrywa kawałki ciasta przy zdejmowaniu :-(
Tarta najlepiej smakuje schłodzona :-)
O mamuniu, ależ pyszności! Zjadłabym taki serniczek, oj tak...
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest pyszny :-)
Usuńwspaniała ;) poproszę o kawałek!!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :-)
Usuńoj kusisz tym ciachem, szczególnie że mam ochotę na takie truskawkowe właśnie:)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie piekę II edycję ;-)
Usuń