poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Bułki drożdżowe z jabłkiem



Dziś pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-)


SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej 

2/3 szklanki mleka

60 g masła

50 g świeżych drożdży

3 jajka

5 łyżek miodu

1 cukier wanilinowy

1 cukier ze skórką cytryny


Nadzienie:

4 - 5 jabłek (w zależności od wielkości)

4 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki wiórek kokosowych

3 łyżki rodzynek

3 łyżki suszonej żurawiny

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu


Dodatkowo:

4 łyżki mleka

2 łyżeczki cukru trzcinowego




Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy (ale nie może być zbyt gorące), dodajemy do niego cukier wanilinowy i ze skórką cytryny oraz rozkruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by drożdże "ruszyły". Masło rozpuszczamy, a następnie do przestudzonego dodajemy miód i mieszamy aż lekko się połączą. Jajka roztrzepujemy widelcem, Mleko z drożdżami, masło z masłem i jajka dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut do wyrośnięcia.  
Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, wiórki, rodzynki i żurawinę, mieszamy. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy zwiniętą roladą po stolnicy, żeby brzeg dobrze się przykleił, a następnie kroimy na 12 kromek - bułek. Układamy je na papierze do pieczenia "ślimakiem" do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 - 20 minut.
Mleko mieszamy z cukrem. Gorące bułki (prosto z piekarnika) smarujemy mieszaniną i odstawiamy do wystygnięcia. 





Razem ze mną swoje drożdżówki nadziewały:
Joanna 
Angelika
Mal Gosia
Dorota
Marzena
Joanna
Lidia (fb)
Iwona 
Bożena
Sylwia (fb)
Beata
Joanna


7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłko w drożdżówce to zawsze sprawdzony zestaw :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, aż mi ślinka cieknie :D Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bułeczki :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie pogardziłabym taką drożdżówką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym..oj zjadłabym...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)