To co najbardziej lubię wiosną i latem, to lekkie posiłki, które można bardzo szybko przygotować. Prym zdecydowanie wiodą tu sałatki - zdrowe, sycące, lekkie :-) Te warzywne bądź owocowe idealnie nadają się na kolację bądź podwieczorek, za to te z dodatkiem makaronu czy ryżu świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy w porze obiadu. Właśnie taką sałatkę chcę Wam dziś zaproponować: z wiosennymi nowalijkami i tortellini służącymi jako składnik sycący ;-) Robi się ją dosłownie chwilę, a jak smakuje... pycha!
SKŁADNIKI
1 paczka tortellini z ricottą i szpinakiem
1 średni ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Ogórka i rzodkiewki kroimy w półplasterki, jajka i szczypiorek drobno siekamy, majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem. W salaterce mieszamy tortellini, ogórka, rzodkiewki oraz majonez z jogurtem i przyprawami. Wierzch posypujemy jajkami i szczypiorkiem.
sałatki wiosną i latem również często jadam :)
OdpowiedzUsuń