piątek, 22 kwietnia 2016

Zupa pomidorowa z awokado i mozzarellą



Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy makaronu królują inne dodatki. Właśnie taką wersję, z tymi innymi dodatkami chciałam Wam dziś zaproponować, tak dla odmiany, dla przełamania znanych schematów :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała w takim właśnie wydaniu, bo jak dla mnie to jest rewelacyjna, zaskakująco smaczna...


SKŁADNIKI

250 ml przecieru pomidorowego

1 łyżeczka pasty pomidorowej

2 łyżki śmietany 12 %

500 ml dowolnego bulionu lub wody

1 kulka mozzarelli w zalewie

1 awokado

sól ziołowa, pieprz, vegeta

ewentualnie szczypiorek




Wodę i przecier wlewamy do garnka i zagotowujemy. Śmietanę łączymy z pastą, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, całość mieszamy aż składniki się połączą, a następnie przelewamy do garnka z zupą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. 
Awokado kroimy w ćwiartki, a następnie każdą z nich w plasterki, mozzarellę kroimy w kostkę. 
Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy do niej ser i awokado, a jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać ją posiekanym szczypiorkiem (ewentualnie dodać drobny makaron). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)