czwartek, 7 kwietnia 2016

Bułki z parówką



Sezon piknikowy za pasem więc pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam bułki z parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie, ale następnego też nie jest źle - zakładając, że do tego następnego dotrwają... 


SKŁADNIKI

0,5 kg mąki pszennej

1 szklanka ciepłej wody

50 g drożdży

0,5 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

7 - 8 parówek (w zależności od wielkości)

kilka łyżek mleka

sól ziołowa




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i drożdże rozpuszczone w wodzie, a następnie zagniatamy ciasto - powinno być gładkie, jednolite i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie dzielimy ciasto na tyle kulek ile mamy parówek. Każdą kulkę formujemy w prostokąt, rozwałkowujemy go i zawijamy w ciasto parówki. Układamy je na blasze łączeniem ciasta do dołu, smarujemy mlekiem i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. 

3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)