piątek, 15 kwietnia 2016

Gulasz z szynki



Właściwie to moja wariacja nt. gulaszu, bo jednak trochę się różni od takiego prawdziwego, jaki wszyscy znają... ale ten mój wcale nie jest gorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm...


SKŁADNIKI

ok. 500 g mięsa z szynki

ok. 200 g pieczarek

1 - 2 cebule

1 marchewka

1 pietruszka

2 łodygi selera naciowego

1 łyżka pasty pomidorowej

5 łyżek oleju

1 łyżka mąki

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą

1/2 łyżki suszonego majeranku

1/2 łyżki czosnku granulowanego

1/2 łyżki soli ziołowej

1/2 łyżki soli

szczypta pieprzu białego

szczypta ostrej papryki mielonej

woda




Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli są bardzo drobne zostawiamy w całości. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso, a następnie przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. 
Potrawa  jest gotowa chociaż trochę z nią schodzi ;-)

2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)