poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zapiekana owsianka truskawkowa



Zawsze mam problem ze śniadaniami, tzn. jadam je codziennie przed wyjściem z domu - budzę się tak głodna, że nie wyobrażam sobie inaczej ;-) ale nigdy nie mam czasu, by jakoś szczególnie to śniadanie celebrować :-( Kawa, jakaś szybka kanapka albo sałatka przygotowana wieczorem i w drogę! Za to inaczej jest w soboty i niedziele - w końcu mam chwilę na przygotowanie czegoś godnego uwagi :-) poza tym w te dni nie muszę jeść sama (nie szczególnie to lubię), ale jemy rodzinnie :-) Wczoraj rano postanowiłam dostarczyć rodzinie porządną dawkę węglowodanów na cały dzień, a przynajmniej przedpołudnie ;-) i oto co wyszło :-)




SKŁADNIKI

2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki jogurtu typu greckiego

1/2 kg truskawek

1 jajko

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

dodatkowo: 1 łyżeczka masła, truskawki




Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy.  Następnie dodajemy jogurt, jajko, oba cukry i miksujemy jeszcze przez chwilę. Truskawki nie muszą być zmiksowane bardzo dokładnie, mogą pozostać drobne kawałeczki. Dodajemy płatki i mieszamy łyżką aż wszystko się połączy. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem (inaczej będziecie mieć problem z wyjęciem owsianki po upieczeniu) i wlewamy masę owsiankową :-) zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (wcześniej nagrzewamy piekarnik). 




Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy owsianka na pewno jest gotowa (powinien być suchy lub minimalnie wilgotny) . Gotowe danie obsypujemy truskawkami. 



Truskawkowy zawrót głowy 2013

6 komentarzy:

  1. zapiekanej owsianki jeszcze nie jadłam, brawo za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawkowa rozkosz o poranku ;) z owsianką najpyszniej !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło prawie jak ciasto. Rodzinka musiała być zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za dołączenie do akcji "dobra owsianka nie jest zła". super pomysł na weekendowe śniadanie - próbowalaś może kiedyś zapiekać z bananem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bananem jeszcze nie, ale chętnie ten pomysł wykorzystam :-) za to kilka razy robiłam z jabłakmi i cynamonem i ta nam bardzo smakuje:-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)