sobota, 2 kwietnia 2016

Leniwe z ricotty



Okazuje się, że całe życie żyłam w nieświadomości... otóż, zawsze uważałam, że kluski leniwe składają się z ziemniaków, sera, mąki i jajek gdy tymczasem okazało się, że nie do końca tak jest... Bo kluski leniwe nie zawierają ziemniaków. Tak mówi Anna Starmach w "Pyszne 25". Ona przygotowała je ze zwykłego sera twarogowego, ja zamieniłam go na ricottę. Efekt? Pyszne, delikatne kluski, które nadają się zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Ja dziś proponuję Wam wersję preferowaną przez moją córcię - podsmażane na maśle, ale Wy możecie podać je dowolnie, tak jak lubicie :-)  


SKŁADNIKI

250 g sera ricotta

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

dodatkowo: masło do smażenia i mąka do podsypania stolnicy


Z sera, mąki, jajka i soli zagniatamy gładkie ciasto. Następnie na podsypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek o średnicy ok. 3 cm, lekko go spłaszczamy i kroimy w paski 1 - 1,5 cm szerokości. W garnku gotujemy sporą ilość lekko posolonej wody, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej po kolei kluski. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kluski na złoty kolor. 

5 komentarzy:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)