poniedziałek, 16 maja 2016

Ciasto bezglutenowe z masą jaglaną



Kolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-)


SKŁADNIKI

Ciasto:

2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki z manioku, 1 szklanką mąki z tapioki i 0,5 szklanki mąki ryżowej)

0,5 szklanki cukru trzcinowego

4 łyżki oleju kokosowego

2 jajka

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka sody


Masa:

3 szklanki mleka

1 szklanka kaszy jaglanej

2 łyżki cukru z wanilią

1 laska wanilii

150 g masła

3 łyżki syropu o smaku irish cream


Dodatkowo:

50 ml wody

2 łyżki syropu o smaku irish cream

4 małe bezy




Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30 cm). Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku, rzecz jasna). Z wystudzonego ciasta odcinamy pasek ok. 5 cm szerokości i ścieramy go na tarce. 

Kaszę przepłukujemy wrzątkiem i wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko, cukier i rdzeń z laski wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całe mleko (od czasu do czasu mieszamy), zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po kawału masło mieszając łyżką aż kasza dokładnie połączy się z tłuszczem. Odstawiamy całość na ok. 10 minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy.

Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch posypujemy startymi bezami. 

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.  



3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)