Kolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-)
SKŁADNIKI
Ciasto:
2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki z manioku, 1 szklanką mąki z tapioki i 0,5 szklanki mąki ryżowej)
0,5 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju kokosowego
2 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
Masa:
3 szklanki mleka
1 szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki cukru z wanilią
1 laska wanilii
150 g masła
3 łyżki syropu o smaku irish cream
Dodatkowo:
50 ml wody
2 łyżki syropu o smaku irish cream
4 małe bezy
Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30 cm). Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku, rzecz jasna). Z wystudzonego ciasta odcinamy pasek ok. 5 cm szerokości i ścieramy go na tarce.
Kaszę przepłukujemy wrzątkiem i wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko, cukier i rdzeń z laski wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całe mleko (od czasu do czasu mieszamy), zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po kawału masło mieszając łyżką aż kasza dokładnie połączy się z tłuszczem. Odstawiamy całość na ok. 10 minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy.
Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch posypujemy startymi bezami.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Ta masa jaglana musi być bardzo pyszna.
OdpowiedzUsuńoj jest, jest i to bardzo pyszna :-)
Usuńbardzo fajny pomysł z tym kremem :)
OdpowiedzUsuń