piątek, 20 maja 2016

Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i botwiną



Nic tak nie cieszy oka jak bazarowe stragany uginające się pod ciężarem warzyw i nowalijek. Bardzo lubię takie zakupy :-) dlatego też korzystam z każdej możliwości, by ich dokonywać właśnie w takim miejscu, nie w markecie... A potem powstają takie pyszności, jak ta sałatka :-)


SKŁADNIKI

1/4 szklanki komosy ryżowej

garść liści szpinaku (bez ogonków)

4 liście botwiny

4 rzodkiewki

szczypior z jednej dymki (ale bez cebulki,sam szczypior)

3 pomidory

1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią

sól ziołowa




Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Szpinak, botwinę i szczypior kroimy w cienkie paski, rzodkiewki w plasterki. Następnie warzywa łączymy z komosą, olejem i solą ziołową, delikatnie mieszamy. Z pomidorów odcinamy plaster od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy sałatką.  



1 komentarz:

  1. ja nawiedzam mój warzywniak teraz bardzo regularnie :) pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)