niedziela, 8 maja 2016

Ziemniaki pieczone z ziołami




Ziemniaki to chyba najpopularniejszy dodatek do wszelkich dań obiadowych, zwłaszcza gotowane, podawane z wody z koperkiem... Ja bardzo je lubię i to w każdej postaci. Dziś mam dla Was jedną z tych wersji, które robią się same :-) Wystarczy wstawić ziemniaki do piekarnika i gotowe :-) 


SKŁADNIKI

Specjalnie nie podaję proporcji - nie mają tu one większego znaczenia, wszystko zależy od tego jaki macie apetyt i które przyprawy bardziej Wam odpowiadają :-) Zawsze będzie dobrze :-) 

Ziemniaki

Sól

Czosnek granulowany

Suszony tymianek

Suszony rozmaryn




Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Układamy je na papierze do pieczenia i oprószamy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 
Tak przygotowane ziemniaki są fantastycznym dodatkiem do dań obiadowych.  

Przepis na pstrąga ze zdjęcia znajdziecie tutaj (KLIK).

2 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla frytek.
    Czasem robię takie ziemniaczki, ale solę je dopiero na talerzu- posolone surowe ziemniaki tracą sok, przez co są później nieco suche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zgodzę się z tym, ale każdy ma prawo robić po swojemu :-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)