Ziemniaki to chyba najpopularniejszy dodatek do wszelkich dań obiadowych, zwłaszcza gotowane, podawane z wody z koperkiem... Ja bardzo je lubię i to w każdej postaci. Dziś mam dla Was jedną z tych wersji, które robią się same :-) Wystarczy wstawić ziemniaki do piekarnika i gotowe :-)
SKŁADNIKI
Specjalnie nie podaję proporcji - nie mają tu one większego znaczenia, wszystko zależy od tego jaki macie apetyt i które przyprawy bardziej Wam odpowiadają :-) Zawsze będzie dobrze :-)
Ziemniaki
Sól
Czosnek granulowany
Suszony tymianek
Suszony rozmaryn
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Układamy je na papierze do pieczenia i oprószamy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Tak przygotowane ziemniaki są fantastycznym dodatkiem do dań obiadowych.
Przepis na pstrąga ze zdjęcia znajdziecie tutaj (KLIK).
Świetna alternatywa dla frytek.
OdpowiedzUsuńCzasem robię takie ziemniaczki, ale solę je dopiero na talerzu- posolone surowe ziemniaki tracą sok, przez co są później nieco suche :)
nie zgodzę się z tym, ale każdy ma prawo robić po swojemu :-)
Usuń