Dziś znów gotowanie z Kuchnie Świata :-) Jeśli do tej pory jeszcze nie wykorzystywaliście w kuchni połączenia słodko - ostrych smaków, inspirowanych Indiami, to zachęcam Was do zrobienia tego przy okazji kurczaka :-) Mięso na tyle uniwersalne, że obroni się w każdym wydaniu, a z wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami nie ma sobie równych :-) Do tego tzw. "mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość i możecie organizować tzw. proszony obiad ;-)
SKŁADNIKI
Kurczak:
1 kurczak ok. 1,4 kg
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki curry
1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie)
szczypta chili
2 łyżki masła
Kuskus:
1/2 szklanki kuskusu
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki curry
szczypta cynamonu
1 łyżka suszonej żurawiny
szczypta soli
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut.
Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Żurawinę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu i dokładnie mieszamy.
Kurczaka podajemy z kuskusem i surówką.
Kurczak smaczny, ale bardziej zainteresowała mnie kasza kuskus. Jest to kasza, którą bardzo lubię.Mogę ją jeść na okrągło ;)
OdpowiedzUsuńprosto, wyraziście i pysznie! :) obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń