Tak sobie myślę, że skoro w końcu zrobiła się piękna wiosenna pogoda, to szkoda weekend spędzić w kuchni ;-) Dlatego przygotowałam dla Was przepis na rybę, taką jaką ja lubię najbardziej, bo jest delikatna, lekka, soczysta i nie wymaga zbyt wiele czasu :-) W sumie to jest to taki pewniak - uda się zawsze, a poza tym zawsze i wszystkim smakuje :-) Możecie ją podać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-)
SKŁADNIKI
ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą
4 łyżki oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią
1 płaska łyżeczka soli ziołowej
1/2 łyżeczki suszonego koperku
Pstrąga myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy skrapiamy olejem i posypujemy solą i koperkiem; odstawiamy na 15 - 20 minut. w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i układamy na wkładce z dziurkami kawałki ryby. Przykrywamy i gotujemy 6 - 8 minut (w zależności od grubości kawałków). Gotowe :-)
pyszny, zdrowy i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńzrobię dziś podobnie.
OdpowiedzUsuńdziękuję za inspirację!