wtorek, 17 maja 2016

Trufle czekoladowe z amarantusem



Ostatnio bardzo mi pasuje robienie takich domowych słodyczy - szybko, zdrowiej i wiadomo czego tam nawkładałam :-) Wartość dodana takiego działania? Przepis zawsze zostaje z nami na dłużej, bo domownikom smakuje i domagają się więcej :-) Tym razem postawiłam na trufle z amarantusem - boskie, zwłaszcza delikatny sezamowy posmak nadaje im charakteru :-) Robiłam je w zasadzie tylko przez chwilę i równie szybko zniknęły z miseczki :-) 


SKŁADNIKI

100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

4 łyżki tahini

1 łyżka oleju kokosowego

2 szklanki amarantusa ekspandowanego

wiórki kokosowe lub sezam do obtoczenia cukierków




Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej tahini i olej - dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się. Studzimy (dobrze jeśli zostanie letnia, będzie łatwiej wymieszać). Amarantus jak najdrobniej miksujemy blenderem i dodajemy do masy czekoladowej. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy trufle i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy.


3 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale :)
    Choć nam amarantus nie do końca podszedł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku też nie od razu zawładnął moim sercem, ale stopniowo jakoś się udało :-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. świetne :) akurat mam zalegający amarantus :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)