poniedziałek, 23 maja 2016

Pieczony kurczak z kokosowym kuskusem curry




Dziś znów gotowanie z Kuchnie Świata :-) Jeśli do tej pory jeszcze nie wykorzystywaliście w kuchni połączenia słodko - ostrych smaków, inspirowanych Indiami, to zachęcam Was do zrobienia tego przy okazji kurczaka :-) Mięso na tyle uniwersalne, że obroni się w każdym wydaniu, a z wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami nie ma sobie równych :-) Do tego tzw. "mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość i możecie organizować tzw. proszony obiad ;-) 


SKŁADNIKI

Kurczak:

1 kurczak ok. 1,4 kg

2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki curry

1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie)

szczypta chili

2 łyżki masła


Kuskus:

1/2 szklanki kuskusu

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 łyżeczki curry

szczypta cynamonu

1 łyżka suszonej żurawiny

szczypta soli




Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut.
Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Żurawinę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu i dokładnie mieszamy. 
Kurczaka podajemy z kuskusem i surówką. 

2 komentarze:

  1. Kurczak smaczny, ale bardziej zainteresowała mnie kasza kuskus. Jest to kasza, którą bardzo lubię.Mogę ją jeść na okrągło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto, wyraziście i pysznie! :) obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)