A więc zima... w końcu... moja rodzinka szaleje na górce w zaspach śniegu, z daleka widzę tylko różowy pomponik mojej córci, a ja w moim królestwie - przygotuję im chleb z miodem, jest fantastyczny jako niezbyt słodka przekąska.
SKŁADNIKI
1/2 kg mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
50 g rozpuszczonego masła
40 g drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
3 łyżki wody
Mleko, masło, miód, sól, wodę i drożdże dokładnie mieszamy i stopniowo dosypujemy mąkę wyrabiając ciasto. Następnie przekładamy je do foremki (moja ma długość 28 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 15 minut - w tym czasie chleb pięknie wyrasta, po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Chlebek można posypać po wierzchu sezamem, płatkami migdałowymi lub słonecznikiem.
Chlebek jest idealny do dżemów, czekolady, masła orzechowego lub sam:)
P.S.
Pamiętajcie, by sprawdzić wypieczenie chlebka patyczkiem - musi być suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)