Często wieczorami układam sobie w głowie plan co ugotować następnego dnia żeby było szybko i smacznie, a przy tym obmyślam jak uniknąć monotonii na talerzu. Czasem jestem zmuszona podgotować coś wieczorem i kończę nazajutrz, po powrocie z pracy, ale tak czy inaczej uważam, że w przypadku wielu dań rolę pierwszoplanową grają przyprawy i wszelkiego typu dodatki. To na nich skupiam się najczęściej i lubię z nimi eksperymentować. Sprawiają, że zwykłe potrawy stają się niekiedy wyjątkowe i oryginalne, niby takie same, a jednak odmienione... Dlatego dziś dip - w towarzystwie ziemniaków podanych w sposób będący świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek.
SKŁADNIKI
Dip:
60 - 70 g sera białego
50 g śmietanki 30%
1 łyżka majonezu
kawałek pora (ok. 10 cm)
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól według uznania
Wszystkie składniki dipu (pora wcześniej drobno kroimy) wkładamy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy blenderem. Jeśli masa nie wychodzi Wam idealnie gładka nie przejmujcie się - wszystko zależy od sera jakiego użyjecie, im bardziej gładki i bez grudek ser, tym gładszy dip.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawami, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (pamiętajcie o sprawdzeniu ziemniaków patyczkiem, moje kiedyś upiekły się za 15 minut).
Tak oto w prosty sposób mamy ciekawe danie, a jednocześnie sycące. Ja podaję je z surówką - przeważnie za każdym razem inną. Ta na zdjęciu poniżej składa się z:
1 paczki mieszanki sałat
2 pomidorów
1 garści ziaren słonecznika
2 łyżek oliwy z oliwek
soli i pieprzu.
Prosta w wykonaniu, a fantastycznie podkreśla smak całości :-)
Witam, właśnie zabieram się do gotowania golonki. To musi się udać. Kiedyś już gotowałem w proponowany sposób. Nie odbiega od mojego. Musi być pyszne !!!
OdpowiedzUsuń