czwartek, 17 stycznia 2013

Sos z kurczakiem i mascarpone


Uwielbiam delikatność mascarpone zarówno w deserach, jak i w sosach wszelkiego kalibru... Ten ser - w mojej ocenie - jest tym, co zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu;) sam - nijaki, w towarzystwie - as  talerza! Dlatego proponuję Wam sos, który powstał w wyniku modyfikacji kilku innych, przeczytanych tu i tam przepisów.

SKŁADNIKI

podwójny filet z kurczaka

250 g sera mascarpone

2 łyżki musztardy dijon

200 g śmietanki 30%

2-3 ząbki czosnku

50 g masła

1 łyżka oliwy

sól

Filet kroimy w kostkę lub cienkie paski. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni (ja używam głębokiej, potem nie muszę przekładać do rondla) - w ten sposób masło nie przypali się. Wrzucamy mięso na rozgrzany tłuszcz i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do chwili gdy mięso będzie miękkie, wtedy dolewamy śmietankę i dalej smażymy ok 10 minut (oczywiście na małym płomieniu). Mascarpone mieszamy z musztardą i dodajemy do sosu, a następnie dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki połączyły się. Zagotowujemy jeden raz i doprawiamy solą do smaku.


Rewelacja! Ja podaję z makaronem pełnoziarnistym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)