Uwielbiam delikatność mascarpone zarówno w deserach, jak i w sosach wszelkiego kalibru... Ten ser - w mojej ocenie - jest tym, co zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu;) sam - nijaki, w towarzystwie - as talerza! Dlatego proponuję Wam sos, który powstał w wyniku modyfikacji kilku innych, przeczytanych tu i tam przepisów.
SKŁADNIKI
podwójny filet z kurczaka
250 g sera mascarpone
2 łyżki musztardy dijon
200 g śmietanki 30%
2-3 ząbki czosnku
50 g masła
1 łyżka oliwy
sól
Filet kroimy w kostkę lub cienkie paski. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni (ja używam głębokiej, potem nie muszę przekładać do rondla) - w ten sposób masło nie przypali się. Wrzucamy mięso na rozgrzany tłuszcz i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do chwili gdy mięso będzie miękkie, wtedy dolewamy śmietankę i dalej smażymy ok 10 minut (oczywiście na małym płomieniu). Mascarpone mieszamy z musztardą i dodajemy do sosu, a następnie dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki połączyły się. Zagotowujemy jeden raz i doprawiamy solą do smaku.
Rewelacja! Ja podaję z makaronem pełnoziarnistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)