czwartek, 28 marca 2013

Ciasto kawowe "Moja fantazja" :-)



Potrzebowałam na dziś ciasta do pracy. Cały wczorajszy dzień zastanawiałam się, co mogę zrobić z tego, co posiadam w szafkach i oto efekt :-) Śmietana i biszkopty oczekujące na tiramisu, mleko czekające na swój udział w 3 bit... Dokupiłam tylko cappuccino i do dzieła! efekt faktyczny zgodny z zamierzonym :-) Jedzący zadowoleni :-) Po raz kolejny przypadek stał się twórcą czegoś niezwykłego i wyjątkowego :-) A jak Wam pasuje ta moja fantazja? Czy smakuje?

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

4 jajka

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na masę karmelową:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

200 g masła


Na masę śmietanową:

400 ml śmietanki 30%

30 ml gorącej wody

2 łyżeczki żelatyny


Na poncz:

3 łyżki kawy cappuccino

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 ml gorącej wody

35 ml spirytusu


Na posypkę:

2 podłużne biszkopty


1 łyżka kawy cappuccino

1 łyżeczka kakao



Dodatkowo:

250 g podłużnych biszkoptów


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i podajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej - mieszamy dalej na najniższych obrotach lub po prostu łyżką, stara mądrość mówi, że należ mieszać cały czas w jednym kierunku. Przelewamy ciasto do brytfanki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Mleko skondensowane wkładamy z całą puszką do garnka z wodą i gotujemy 3 - 4 godziny obracając puszkę i w razie potrzeby dolewając wodę (więcej ważnych informacji na ten temat tutaj KLIK ). Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy aż osiągnie temperaturę pokojową - lepiej się uciera i masa się nie podzieli. Następnie ucieramy je do białości i dodajemy stopniowo wystudzony karmel. Miksujemy aż masa uzyska jednolity kolor i konsystencję.
Obie kawy zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, a następnie studzimy. Do zimnej kawy dolewamy spirytus - mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę chłodzimy i miksujemy, a gdy powstanie piękna bita śmietana dolewamy stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
2 biszkopty ścieramy na tarce, łączymy z cappuccino i kakao - mieszamy.




Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy połową przygotowanego ponczu i smarujemy masą karmelową. Długie biszkopty nasączamy resztą kawowego ponczu i układamy na masie, a na nie wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy przygotowana posypką. Chłodzimy ciasto w lodówce minimum 3 godziny. 
Jest fantastyczne!!!  Delikatne, a śmietana idealnie łagodzi słodycz karmelu... pycha...




P.S. 
Ja piekłam ciasto w blaszce o wymiarach 25 x 29 cm.  







1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis. Ciasto zachwyciło wczoraj wszystkich gości! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)