piątek, 29 marca 2013

Jajka marmurkowe


Wygląda na to, że w tym roku się wyrobię, jak nigdy... ostatni placek już w piekarniku, a zaraz po nim ostatnie mięso i wszystko jest :-) w lodówce już ciemno od tych moich wytworów świątecznych, ale ja mam z tego gotowania tyle radości, że nie sposób opisać :-) a jeszcze więcej radości sprawia mi zadowolenie bliskich, którzy pochłaniają to wszystko z apetytem godnym pozazdroszczenia :-) szkoda tylko, że pogoda taka kapryśna... sąsiadka stwierdziła dziś, że na Boże Narodzenie nie było tyle śniegu i chyba to prawda... szkoda... Wielkanoc powinna być jednak wiosenna... trudno, najwyżej moje dziecko pojedzie na sankach święcić jajka... 
A te z dzisiejszego przepisu są wyjątkowe - nabierają fantastycznego smaku przypraw i są przepyszne...

SKŁADNIKI

4 jajka

3 czubate łyżeczki herbaty (wybierzcie tę w listkach, nie granulowaną)

kawałek kory cynamonu

2 gwiazdki anyżu

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka kolendry

3 ziarna kardamonu

5 ziaren ziela angielskiego

3 łyżki sosu sojowego

500 ml wody (wrzątku)


Jajka gotujemy na twardo, a gdy trochę przestygną roztłukujemy ich skorupki, ale nie obieramy tylko zostawiamy. Herbatę i przyprawy wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, żeby napar "przegryzł" się (jakieś 15 - 20 minut). Następnie wkładamy jajka (w potłuczonych skorupkach) - jeśli płyn nie zakrywa jajek musicie dolać wody , doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Zostawiamy jajka w herbacie na całą noc, rano obieramy. Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)