niedziela, 24 marca 2013

Pizza wiejska albo calzone




Dziś podwójna propozycja pizzy - w formie tradycyjnej albo pieroga czyli calzone :-) W jednym i drugim wariancie smakuje przepysznie i jest wyjątkowa w swej prostocie. Z resztą większość wielkich dań np. kuchni włoskiej czy francuskiej wywodzi się z prostoty i tego co było najbardziej dostępne. Idąc więc tym przykładem poczujcie się jak szefowie kuchni popularnych restauracji i przygotujcie dla swoich gości, domowników czy kogo tylko chcecie pizzę w tej właśnie wersji smakowej. Efekt murowany!

SKŁADNIKI

Na ciasto:

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj (KLIK) , tylko że zioła prowansalskie zastąpcie czosnkiem granulowanym, 1 lub dwoma łyżeczkami w zależności od waszych upodobań co do czosnkowego aromatu; ja daję 1 łyżeczkę.

Na farsz:

300 g kiełbasy wiejskiej, swojskiej czy innej tego typu ;-)

3 - 4 ogórki konserwowe

1 duża cebula

200 g sera żółtego (proponuję gołdę)

3 - 4 łyżki ketchupu

suszony majeranek


Ciasto przygotowujemy według tych wskazówek (KLIK) . 
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki grubości ok. pół centymetra. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki, ogórka w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Blachę do pizzy wykładamy papierem do pieczenia lub - jeśli rezygnujecie z papieru - obficie obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na całej blasze, a następnie smarujemy je ketchupem. Teraz układamy plasterki kiełbasy i ogórków, posypujemy je cebulą i majerankiem, na wierzchu posypujemy ser. 






Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  




Z takich samych składników możecie też przygotować fantastyczne calzone. Wystarczy, że kiełbasę i ogórki pokroicie w kostkę; cebula i ser pozostają tak jak do pizzy. Teraz wszystko wymieszajcie doprawiając ketchupem i majerankiem, a przepis na ciasto znajdziecie tutaj (KLIK) - wzbogaćcie je czosnkiem.

P.S.
Jeśli wolicie, zamiast kiełbasy możecie użyć boczku - pizza będzie trochę tłuściejsza, ale równie pyszna :-) PYCHA!!!   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)