SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka szpinaku (ok. pół paczki mrożonego; taką ilość musimy otrzymać po odparowaniu)
5 łyżek oleju słonecznikowego
40 g drożdży
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1/4 szklanki wody
Wersja z łososiem:
100 g łososia
1 kulka mozzarelli
4 łyżeczki kaparów
Wersja z szynką:
4 plastry szynki
4 łyżki tartego sera żółtego
1/2 papryki
Szpinak smażymy na suchej patelni aż do odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Łączymy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 20 minut - nie będzie rosło, musi tylko ruszyć. Szpinak nie powinien być całkiem zimny, jeśli będzie letni, ciasto łatwiej się zagniecie. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 kulek i z każdej formujemy mały placek.
Wersja z łososiem: Na każdym placku kładziemy 1 lub 2 plastry mozzarelli (w zależności od wielkości placków, ale nie przesadźcie, bo mozzarella i tak silnie się rozpłynie), obkładamy płatami łososia, a wierzch posypujemy kaparami.
Wersja z szynką: Placki smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy szynka pokrojoną w paski, kawałeczkami papryki i posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)