Kolejny eksperyment - chyba można uznać, że się udał, bo mąż złapał się za kromeczki gdy były jeszcze ciepłe ;-) spróbujcie i Wy :-)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej białej
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
300 ml mleka
150 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
po 1/2 łyżeczki majeranku, kuminu, rozmarynu
po 1/4 łyżeczki kolendry i tymianku
Wszystkie suche składniki chleba mieszamy razem; mleko mieszamy z wodą i rozpuszczamy w nich drożdże - wlewamy do suchych i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto - będzie rzadkie, więc nie przejmujcie się tym. Wkładamy do foremki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut.
Jest fantastyczny! Idealnie pasuje do sera, wędlin i pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)