piątek, 15 lutego 2013

Chleb ziołowy



Kolejny eksperyment - chyba można uznać, że się udał, bo mąż złapał się za kromeczki gdy były jeszcze ciepłe ;-) spróbujcie i Wy :-)

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej białej

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

300 ml mleka

150 ml wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

po 1/2 łyżeczki majeranku, kuminu, rozmarynu

po 1/4 łyżeczki kolendry i tymianku


Wszystkie suche składniki chleba mieszamy razem; mleko mieszamy z wodą i rozpuszczamy w nich drożdże - wlewamy do suchych i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto - będzie rzadkie, więc nie przejmujcie się tym. Wkładamy do foremki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut. 
Jest fantastyczny! Idealnie pasuje do sera, wędlin i pomidora.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)