Moja córcia właśnie sama robi sobie kanapkę - muszę przyznać, że jak na dwulatkę to całkiem dobrze jej to idzie :-) Właściwie to od zawsze towarzyszy mi w kuchni, pierwsze zdjęcie w tym miejscu ma zrobione jak miała jakieś 4 miesiące - w nosidełku postawionym na stole machała plastikową łyżką... gdy miała pół roku bawiła się w krzesełku do karmienia sitkami i drewnianymi łyżkami, a teraz miesza, przelewa i ostatnio miała ochotę trzeć na tarce... Czasem ktoś się dziwi, że jestem w stanie tak wiele zrobić przy małym dziecku, a to przecież najlepszy sposób żeby ją czymś zająć :-) ja robię swoje, a ona swoje i cały czas mam ją na oku :-)
Kurczak przygotowany w taki sposób to też inspiracja moim maluchem - chętnie zjada kawałki trzymane w rączce (chociaż widelcem posługuje się już z rok czasu), a poza tym jej radość z mieszania panierki to widok bezcenny... :-)
SKŁADNIKI
1 podwójny filet z kurczaka (ok. 600 g)
1/2 szklanki mleka
1 jajko
4 - 5 łyżek bułki tartej
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka soli
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
Mięso myjemy, wycinamy żyłki i chrząstkę i kroimy w cienkie, długie paski. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i zalewamy mieszaniną mięso. Bułkę, sezam, sól i paprykę mieszamy przygotowując panierkę. Na patelni rozgrzewamy mocno olej; wyławiamy z jajka kawałki mięsa, panierujemy i układamy na patelni - smażymy z obu stron. Nuggetsy nie będą złote za sprawą papryki, będą miały odcień karmelowy. Gotowe nuggetsy możemy wstawić na parę minut do nagrzanego piekarnika - nie wystygną tak szybko i będą jeszcze bardziej chrupiące :-)
Jeśli nie lubicie papryki albo sezamu możecie użyć innej mieszanki, np.:
- bułka tarta, ser (najlepiej grana padano), sól, czosnek w proszku;
- płatki kukurydziane, curry;
- bułka tarta, suszone zioła, sól;
- i wiele, wiele innych...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)