Wtorkowy wieczór... czyli jutro środa, a to znaczy, ze do weekendu już z górki ;-) potem dwa dni wolnego i znów to samo od początku... niewiarygodne jak szybko mijają kolejne dni... czy macie czasem wrażenie, że wasze życie kręci się jak jakiś kołowrotek? Albo że biegacie jak chomik w takiej śmiesznej bańce? A co jeszcze bardziej dziwne to każdy ten dzień niby inny, a tak naprawdę wpisany w wieloletni schemat... praca - dom, praca - dom, tik - tak, tik - tak... i po to są pasje i inni ludzie - by być odskocznią od tego co przewidywalne... dawać nadzieję na zmiany w tym co typowe i codzienne... dawać radość...
Uwielbiam te moje eksperymenty - czytam jakiś przepis, a potem wymyślam co w nim zmienić, żeby uzyskać coś nowego. Te rogaliki są modyfikacją innego przepisu na tym blogu i myślę, że udaną :-)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobnych płatków owsianych
30 g drożdży
180 ml wody
180 ml mleka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, miód w letnim mleku. Mąkę mieszamy z płatkami i solą, a następnie łączymy z wodą i mlekiem - wyrabiamy ciasto (jest trochę lepkie, ale nie przejmujcie się tym) i odstawiamy na ok. godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice obficie posypaną mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Robiny z ciasta kulę, wałkujemy na grubość ok. 8 mm i dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), a następnie każdą część zwijamy zaczynając od szerszego końca i wykrzywiamy w rogalik.
Gotowe rogale układamy na blasze i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie smarujemy rogale mlekiem lub białkiem i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
P.S.
Przed upieczeniem możecie też posypać rogaliki płatkami owsianymi lub sezamem.
Wygląda apetycznie! :) Zapraszamy do publikacji przepisu również na naszym portalu!
OdpowiedzUsuń