Naleśniki z piwem to pomysł na szybką gorącą przekąskę, kolację lub lekki obiad. Są bardziej wyraziste w smaku niż tradycyjne naleśniki na bazie mleka i świetnie komponują się z pikantnymi farszami. Ja proponuję Wam dziś wersję ekspresową, taką dla zabieganych, a jednocześnie smaczną, sycącą i ciekawą w zestawieniu.
SKŁADNIKI
Na naleśniki:
250 ml piwa
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki oleju
szynka i ser żółty (po tyle plastrów ile wyjdzie naleśników)
ogórek konserwowy
Na pastę:
1/2 puszki pomidorów w soku
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
sól, pieprz,
słodka papryka w proszku
szczypta chili
zioła prowansalskie
Piwo, mąkę, jajka i olej miksujemy i odstawiamy do opadnięcia piany. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Na środku każdego naleśnika kładziemy plaster sera, na niego plaster szynki i plaster ogórka (kroimy go wzdłuż). Zwijamy naleśniki tak jak krokiety i obsmażamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę trzemy na drobnej tarce i łączymy z pozostałymi składnikami pasty i miksujemy na jednolitą gładką masę. Podgrzewamy i lekko odparowujemy. Smarujemy wierzch gorących naleśników.
Prawda, że szybko? A jak pysznie...
W innej wersji możecie użyć sera, parówek i papryki - też są pyszne :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)